5 råd til at beskytte dig og dine medarbejdere mod solen

Sommer og sol er oftest en glæde for de fleste, men beskyttelsen skal stadig være i orden

Sommer og sol er oftest en glæde for de fleste. Men selvom det løfter arbejdshumøret så vær opmærksom på risiciene og faren der er ved kraftig eller for meget sol. Læs her hvad du og dine medarbejdere skal være opmærksom på og hvordan i beskytter jer under solen.

1) Pas på solen

Uanset din beskyttelse så bør du som udgangspunkt aldrig opholde dig unødvendigt i solen, hvilket især er gældende i de kritiske timer mellem 11 og 15 – hvor solens stråler er kraftigst og mest skadende.

Du kan derudover altid holde øje med UV - indekset i dit arbejdsområde. På den måde kan du være opmærksom på hvor stærk den skadelige del af Uv-strålingen er i løbet af dagen.

Se dagens Uv-indeks her

2) Brug solcreme

Vi alle kender formentlig følelsen af at blive solbrændt og hvordan huden håndtere de kraftige solstråler. Derfor er det altid vigtigt at smørre de udsatte dele af kroppen såsom hænder, arme, ansigt, hals og ører med solcreme. Gerne med en høj SPF og påfør den gerne 15-20 minutter før du træder ud i solen og udsætter kroppen for stærk UV-stråling. Det anbefales at gentage smøringen mindst hver anden eller tredje time.

Forklaring af solens stråler:

Solens stråler er opdelt i tre grupper.

  • UVA stråler – Findes hele året rundt, endda på overskyede dage og udgør 95% af de ultraviolette stråler. Ved denne form for sol vil huden kunne tage farve, hvilket forårsager aldring og derved faktisk også skader huden.

  • UVB stråler – Kan ikke mærkes, men kan trænge dybt ind i huden og kan forandre cellerne på lang sigt, der bl.a. kan forårsage; pigmentforandringer. UVB, kan huskes ved "b" for ”brændt” da det er ved denne type sol man oftest bliver solbrændt.

  • UVC stråler- Kan opstå i forbindelse med bl.a. svejsning, så i erhverv som disse bør du beskyttes med solcreme, beskyttelsesdragt og øjenbeskyttelse.

Hvad betyder SPF?

Forkortelsen SPF står for Sun Protection Factor, hvad vi i Danmark blot kalder solcreme. SPF beskytter huden mod UVB-stråler.

Når der f.eks. benyttes en solcreme med SPF 10, kan man opholde sig ude i solen 10 gange længere uden at blive forbrændt af UVB-strålerne – i forhold til hvis der ikke påføres solcreme. Dog afhænger dette selvfølgelig af hvilken hudtype personen har.

Der skal derfor altid vælges SPF ud fra den enkelte persons hudtype. Hvor lysere og mere følsom hud lettere bliver solbrændt er det derfor nødvendigt at påføre en højere SPF. Derfor kan solbeskyttelse være meget individuelle

Se vores anbefalede solcreme her: Link til solcreme

3) Beskyt øjnene

Når der arbejdes udendørs eller eksempelvis i svejseindustrien er der risiko for skadelige UV-strålinger påvirker øjnene og derfor bør der anvendes øjenbeskyttelse. Sørg derfor for at vælge solbriller der er testet og godkendt for UV-beskyttelse. Brillen beskytter ikke automatisk blot fordi glasset er mørkt.

Solbriller til professionelt brug der er UV testet, styres under den europæiske standard EN 172. Dog findes en bred vifte af almindelige sikkerhedsbriller som samtidig er UV beskyttende, f.eks. også nogle med gult glas m.v. Tjek derfor altid øjenværnets godkendelser.

Du kan se vores store udvalg af sikkerhedsbriller her: Link til øjenværn4) Beskyt hovedet

Det anbefales desuden at beskytte hovedet, nakke og ansigtet ekstra mod solens stråler ved at bære hovedbeskyttelse. Her kan en bump cap være en god mulighed, medmindre dit arbejde kræver at du skal bære hjelm.

Du kan se vores store udvalg af hovedbeskyttelse her: Link til hovedbeskyttelse


5) Beskyt dig klogt

Som med al sikkerhed er det vigtigste parameter at være opmærksom og velinformeret om risici og farene. Derfor har vi samlet et par informationssider her om sol, UV stråler og beskyttelse:

UV-INDEKS app - Kræftens Bekæmpelse

Skru ned for solen - Kræftens Bekæmpelse

Solkampagnen - Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden