Coronavirus-beskyttelse: Virker N95-masker?

Læs her om vores godkendte N95, N99 og N100 masker til beskyttelse mod bl.a. Corona virussen

Den berygtede Corona Virus behøver efterhånden ingen introduktion. WHO er opmærksom på den som en potentiel global risiko og der er konstateret tilfælde i flere lande på næsten alle kontinenter (indtil videre er pingvinerne sluppet fri). Der er registreret 80 dødsfald og tusindvis af smittede i skrivende stund.

Sundhedsstyrelsen og diverse myndigheder bliver i disse dage kimmet ned efter anbefalinger til beskyttende værnemidler så man kan beskytte sig selv mod den farlige virus.

Bl.a. bliver der ofte anbefalet såkaldte N95-masker. Herunder kan du få en kort forklaring om hvilke masker dette indebære og hvorfor de muligvis ikke er beskyttelse nok.
(Billeder: GETTY)

N95 masker

Enhver, der har arbejdet med gips, fjernet maling eller arbejdet på lofter, har sandsynligvis båret en af disse billige hvide masker.

N95 er almindelige, og det er, hvad der ofte er anbefalingen, men til ofte samme pris kan du få N99.

Hvad er forskellen på N95 og N99?

95 henviser til 95 procent - som i den blokerer 95 procent af partiklerne og derfor kun et udtryk for maskens filtreringseffektivitet, og altså ikke en unik producent, model eller type.

Og N99 svarer til 99 procent og N100 til, ja du gættede det nok. Det blokerer 100 procent af partiklerne (eller, 99,997% for at være nøjagtig, da du ellers ikke ville kunne trække vejret).


Mennesker, der bærer engangsmasker, er blevet et definerende billede af coronavirus-udbruddet med god grund.

Eksperter siger, at masker kan være nyttige til at forhindre spredning af virussen, men kun hvis de bæres korrekt og under de rette forhold.

Corona virus masks

Køb N95 / N99 / N100 masker her

Grundet den stigende efterspørgsel for masker til beskyttelse mod virusser som Corona virussen, har producenterne som f.eks. verdenskendte 3M udmeldt en officiel erklæring om brug af N95 masker.

Hos os er følgende masker godkendt som minimum N95 masker:


N95 uden udåndingsventil

  • BLS Zero (N100)

  • BLS 860 (N100)

  • 3M 8810

  • 3M 9320 P2

  • 3M 9330 P3 (N99)


N95 med udåndingsventil

  • 3M 9322 P3


Se link til maskerne på webshoppen nederst.

N95 masks

Værd at vide om brug af masker

  • Hvis masken ikke er forseglet omkring dit ansigt, trækker du bare vejret gennem kanterne, og den filtrerer overhovedet ikke.

  • Personer med skæg kan ikke få fuld fordel af en maske, og mange er nødt til at barbere sig af hensyn til deres lunger og helbred.

  • Alternativt anbefales en halvmaske eller en fuld ansigtsmaske, hvis du virkelig vil redde dit skæg, men også filtrere din luft.